<$BlogRSDUrl$>

28.8.03

Brende brev 

Eg har tidlegare etterlyst brevskiftet mellom Elias Blix og læraren hans i Gildeskål, Hans Hanssen. I dag fann eg denne passasjen på side 203 i Charles Ellingsen, "Professor, dr. philos. Elias Blix og hans avstamning m.v.," Norsk slektshistorisk tidsskrift 23 (1972), 200-211:
Klokker Hans Hanssen i Gildeskål som var Blix' gamle lærer og sikkert også et forbilde for ham, korresponderte med Blix under hele Tromsø-tiden, under de senere studieårene i Kristiania og like til 1891, ifølge klokker Hanssens sønnesønn, Harald M. Hanssen, Indyr, som hadde lest all korrespondanse og funnet meget av interesse i den. Det var 21 brev i alt. Da klokker Hanssen døde i 1892 kom brevene til datteren, Edda Hanssen. Hun døde i 1922 og det kom vaskekoner som skulle gjøre rent og rydde opp. De gjorde arbeidet grundig og brente rubb og stubb, også brevene fra Blix. Tre brev overlevde omveltningene. De hadde vært utlånt til interesserte sambygdinger. Disse brevene kom i Harald Hanssens besiddelse og er kanskje nå sendt til UB.

Ellingsen attgjev eit av desse breva in extenso. Kvar breva er no, veit eg ikkje. Dei er i alle fall ikkje i Nasjonalbiblioteket.

Eg gjekk ut og gret ein skvett.

Send ein kommentar.
# lagt inn 28.8.03 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?