<$BlogRSDUrl$>

29.8.03

Dagens Blix 

Fraa Himmelen Guds Ande for, / Guds Ande for,
Og løyste Tungeband paa Jord. / Halleluja, Halleluja!

----------------------------------
Nokre Salmar, gamle og nye II, Christiania: Det norske Samlaget, 1870

Ein av dei mange pinsesalmane signert Nikolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872), men langt frå den mest kjende. Grundtvig har to ulike tekstar med førstelinja "Fra Himlen kom den Helligaand". Denne er datert 1845.

Det var Wilhelm Andreas Wexels som introduserte Grundtvig-salmane i Noreg, gjennom Christelige Psalmer (1840). Denne salmeboka fekk ikkje noko stort gjennomslag. Det gjorde derimot det såkalla Christiania-tillegget til Evangelisk-christelig Psalmebog, som kom i 1853, utgjeve av Wexels, Andreas Grimelund og Jørgen Moe (halvparten av Asbjørnsen og Moe, ja).

Eg veit for lite om resepsjonen av Grundtvig-salmane i Noreg. Men eg veit at "grundtvigianisme" var suspekt ved Det teologiske fakultet på 1860-talet, rett nok av andre grunnar enn salmane. Dei dominerande professorane, Johnson og Caspari, var ihuga anti-grundtvigianarar. Blix stod Caspari svært nær.

Landstads Kirkesalmebog (1869) har ikkje denne Grundtvig-salmen med. Derimot har Landstad sjølv dikta "Fra Himlen kom et veldigt Veir" - på same melodi, "Et Barn er født i Betlehem" (moll-melodien, ikkje den du syng julaftan)!

Oppdatering, 09.12.2003: heile salmen.

Send ein kommentar.
Gårsdagens Blix.
# lagt inn 29.8.03 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?