<$BlogRSDUrl$>

22.8.03

Sundagane 

Kva gjorde Elias Blix om sundagane?

Vel, det var høgmesse i Tromsø kyrkje kvar sundag, og der var han nok. Men resten av dagen? Avisa for 1854 fortel om fleire konkurrerande tilbod.

Det var i regelen "Bibellæsning" i kyrkja klokka 16.15 om ettermiddagen. Så hadde "Tromsø Forening mod Brændevinsdrik" møte på almueskolen, oftast kl. 17.30, så godt som kvar einaste sundag. Men det var òg møte i "Arbeiderforeningen" kvar sundags ettermiddag, frå 16 til 21.

Det siste var slett ikkje noko radikalt eller ukristeleg alternativ. I høgtidene vart det annonsert med opplesing frå Luthers postill på møta. Rektor Hans Blom, som av Tromsø-Tidende vert omtala som byens "sorte Skjørt" (det kan, som kjent, nyttast til alt), var engasjert både i avholdsforeininga og arbeidarforeininga, forutan at han dette året var byens ordførar.

Eg veit ikkje, men eg tippar at Blix var mellom dei mange seminarelevane som søkte til avholdsforeininga. I alle høve møtte han i Tromsø eit veksande foreiningsliv, eit typisk trekk i tida. Her ligg noko av bakgrunnen for den store organisatoriske innsatsen hans seinare.

Send ein kommentar.
# lagt inn 22.8.03 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?