<$BlogRSDUrl$>

25.11.03

Kyrkja og samane 

Kyrkjemøtet er avslutta. Mellom dei viktigaste og minst omtala sakene var utsegna om forslaget til ny Finnmarkslov:
Kirkemøtet for Den norske kirke mener en lov om forvaltning av grunn og naturressurser i Finnmark må ta utgangspunkt i at samene har rettigheter som urfolk. I kirkemøtevedtaket 21. november heter det: - Uansett hvilke forvaltningsmessige løsninger en søker, må samenes rett til land og ressurser utvetydig anerkjennes.

Kirkemøtet oppfordrer Stortinget til å sikre samenes rettigheter. Dette ses som en forutsetning for å skape gode vilkår for samarbeid mellom alle folkegrupper i Finnmark i forvaltningen av naturressursene i fylket. Kirkemøtet beklager at samenes rettigheter etter folkeretten ikke tydeligere er nedfelt i det foreliggende lovforslaget.

- Dette haster. Kirkemøtet oppfordrer derfor Stortinget til å sørge for at lovforslaget ferdigbehandles i inneværende stortingsperiode, heter det i vedtaket.

Kirkemøtets enstemmige vedtak der samenes rett til land og ressurser utvetydig anerkjennes, vil ventelig vekke oppsikt.

Om nokon har lagt merke til dette vedtaket i norsk presse, vil eg gjerne høyre om det. Men ein kan vel ikkje vente offentleg merksemd om eit kyrkjeleg utspel som ikkje handlar om sex.

Oppdatering, 26.11.2003: Vårt Land 17.11; Aftenposten 19.11; Sámi Radio 21.11; Bergens Tidende 21.11 (NTB); NRK Finnmark 24.11; Finnmark Dagblad 24.11

Odelstingsproposisjon 53 (2002-2003)
Send ein kommentar.
# lagt inn 25.11.03 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?