<$BlogRSDUrl$>

22.2.06

Toneleie 

"– Jeg synes generelt at sangene går for høyt i kirken. Det gjør at folk synger svakere, og ligger en oktav lavere enn organisten spiller, mener Rune Larsen.
Artisten har mye salmesang på samvittigheten. Han tror at han også har menighetenes sangstemmer bak seg i det han sier.
– Det er de flinke sangerne som tar i. Mitt inntrykk er at vanlige kirkegjengere synes sangene går for høyt, fastslår han" i Vårt Land. Det er ikkje alle organistar som er samde med han. NRK følgjer opp.
NRKs musikkjournalist Torkil Baden mener årsaken til at det er blitt vanskelig å synge de høye tonene er at vi i løpet av de siste hundre årene er blitt fysisk høyere.

Dermed blir strupehodet strukket, slik at stemmen vår blir dypere. På den måten blir det vanskelig å synge de lyseste tonene.
Baden er sjølv kyrkjemusikar med lang røynsle. Han er inne på noko der. I tillegg har moderne musikkinstrument pressa registeret oppover. Ein a i dag er høgare enn ein a på Bachs tid.

Eg er sjølv tenor, men eg har sympati for det Rune Larsen tek opp. Men skal tonehøgda leggjast ned, nyttar det ikkje berre å transponere ned dei eksisterande arrangementa i koralbøker og slikt. Dei er skrivne for ein bestemt frekvens og tapar seg mykje i klang om dei blir transponerte ned. Det finst mange døme i Norsk Koralbok. Det tydelegaste er Lindeman-tonen "Kirken, den er et gammelt hus". Nei, ny vin i nye skinnsekkar, nye arrangement til tonar som blir lagt ned, takk.
# lagt inn 22.2.06 0 kommentarar
Skriv ein kommentar
Send innlegget til nokon du kjenner

Kommentarar:

Skriv ein kommentar

This page is powered by Blogger. Isn't yours?